Do People Need to Have a Clear Standing for Abortion? /Aborti – Vendim Hyjnor apo Njerezor?

I was navigating on Twitter this morning and saw a statement coming from the President of the US about abortion. President Trump mentioned his standing about abortion, saying he was a pro-life supporter except cases of rape, incest and when mother’s health is at risk. It was not clear to me what was his exact standing, because I believe the opinion about abortion is one way off. You either accept it or you’re against it. Period! You either believe the miracle of life is something divine coming from God. Or, you believe it is a human decision and thus should be handed to parents and society to decide about it.

The issue of abortion is quite complex in the today’s global environment. As never before, we are living in an era, when the planet is facing important challenges such as: continuous growth of population, scarcity and mismanagement of resources, etc. Scientific and technological development are allowing for prolongation of human life, thus making this problems even more critical for the well-being of the planet and its population. Family planning is one of the solutions used to control the increase of population, still out of control. But, isn’t this a violation of the divine will for life? Isn’t conception of a new life a blessing coming from God?

If mankind interferes in the decision of life conception, I believe the moral discussion of divine blessing vs. human decision has the second one as winner. Whoever accepts the beneficial of a contraceptive pill has already given half-vote for abortion too. Both interfere with the cycle of life, but in different stages of the process.

There are many reasons people would display for the necessity and inevitability of abortion in today’s society: economical issues, parents’ human rights, health issues, lack of parents’ commitment, child gender preference, rape, young age of parents, etc. Some of them are quite strong arguments and definitely have strongly influenced people in the world by dividing them into two big groups. Again, I strongly believe this is a decision, which should not be taken based on arguments, rather based on internal beliefs and values. It is a moral matter, rather then an ethical one. Conditional approval or disapproval does not really help. In the end, there are inner values of majority of people that stand for the final decision. Alabama’s majority of people voted this days to ban the abortion.

We, at FAMILY+ stand Pro-Life. We believe love-for-life is the greatest value to lead the decision about abortion. There are other solutions that could be found to solve issues mentioned, always keeping in mind Love-for-Life and well being of human race. Looking forward to hear your opinion about this issue through your comments.

Should you find this article interesting and useful, please feel free to Like and Share it with your friends and followers on social networks.

We kindly invite you to follow us on Social Media: Instagram, You Tube, Facebook, Twitter, LinkedIn.

——————————————- Versioni Shqip ———————————–

Sot ne mengjes po shikoja verdalle ne rrjet lajme te ndryshme dhe pashe nje deklarate te Presidentit te SHBA-ve ne lidhje me abortin. Presidenti Trump kishte shprehur qendrimin e tij ndaj abortit, duke thene se ishte nje mbeshtetes i jetes me perjashtim te rasteve te perdhunimeve, incestit dhe kur rrezikohej shendeti i nenes. Te them te drejten, nuk e kuptova qarte cili ishte qendrimi i tij per ceshtjen, pasi une mendoj se qendrimi per ceshtje si aborti duhet te jete i prere: Ti e pranon abortin ose je kunder tij! Pike! Ti ose beson se mrekullia e jetes eshte nje dhurate hyjnore e ardhur nga Zoti, ose, ne te kundert, ti beson se kjo ceshtje eshte vendim njerezor, ndaj duhet lene ne doren e prinderve dhe shoqerise per te vendosur.

Ceshtja e abortit behet edhe me komplekse ne situaten e sotme globale. Si kurre me pare, po jetojme ne nje epoke qe planeti po perballet me sfida te rendesishme si: rritja e pakontrolluar e popullsise, pamjaftueshmeria dhe keqperdorimi i burimeve, etj. Zhvillimet teknologjike dhe shkencore kane mundesuar zgjatjen e jetegjatesise se njeriut dhe kjo ben qe keto problematika te theksohen edhe me teper, duke vene ne diskutim mireqenien e planetit dhe te popullsise boterore. Planifikimi familjar eshte gjetur si nje nga zgjidhjet e perdorura per kontrollin e rritjes se popullsise. Por ne fakt, a nuk eshte edhe kjo nje nderhyrje ne vullnetin hyjnor per jeten? A nuk konsiderohet edhe ngjizja e nje jete te re nje bekim qe vjen nga zoti?

Une besoj se diskutimi moral: Vullneti Hyjnor kundrejt Vendimit Njerezor, anon nga ana e ketij te dytit, ne momentin qe njerezit nderhyjne ne vendimin per ngjizjen e jetes. Kushdo qe pranon perfitimet e pilulave kontraceptive, ka dhene nje gjysme-vote edhe per abortin. Qe te dyja jane nderhyrje ne ciklin e jetes, vecse ne faza te ndryshme te procesit.

Ka shume arsye qe renditen per domosdoshmerine e abortit si: problemet ekonomike, te drejtat e njeriut qe kane prinderit, problemet shendetsore, mungesa e angazhimit nga prinderit e ardhshem, preferenca per gjinine e femijes, ngjizja me dhune (perdhunimi), mosha e vogel e prinderve te ardhshem, etj. Disa prej tyre jane argumente shume te forta dhe kane ndikuar ndjeshem opinionet e njerezve, duke i ndare ata ne dy grupe te medha. Perseri, ne besojme se vendimi ne lidhje me abortin nuk eshte nje vendim qe merret mbi bazen e argumenteve, por duhet bazuar tek vlerat dhe besimi i brendshem i njeriut. Kjo eshte nje ceshtje morale, dhe jo nje ceshtje etike. Aprovimi apo mos-aprovimi me kushte nuk para ndihmon ne nje ceshtje te tille. Ne fund fare, ato qe vendosin duhet te jene vlerat e brendshme te shumices se njerezve. Shumica e popullsise se shtetit te Alabames ne SHBA votoi keto dite qe te pengoje me ligj abortin.

Ne, te FAMILY+ mbeshtesim Jeten. Ne besojme se ‘dashuria per jeten’ eshte vlera me e fuqishme qe duhet te mbizoteroje vendimin ne lidhje me abortin. Duke mbajtur ne mendje kete parim, duhet te gjenden zgjidhje te tjera per problemet e permendura me lart dhe per te ruajtur mireqenien e races njerezore. Mirepresim mendimet tuaja ne lidhje me kete ceshtje permes komenteve tuaja.

Nese mendoni se ky artikull eshte interesant dhe i dobishem, lutemi Pelqejeni dhe Ndajeni ate me miqte dhe ndjekesit ne rrjetet sociale.

Na ndiqni ne mediat sociale: Instagram, You Tube, Facebook, Twitter, LinkedIn.

3 thoughts

  1. Ne opinionin tim aborti eshte nje vendim njerezor. Une jam kunder til…pasi qe ne momentin qe ngjizet embrioni eshte formuar aty nje jete e re. Dhe kur dikush zgjedh abortin eshte njesoj sikur ti kete marr jeten nje krijese te re. Nuk eshte e drejte qe ne qe jemi fizikisht e menderisht me te forte te kemi autoritet te vendosim mbi pa mundesine e nje krijese te vogel qe nuk di te thote: mos ma merr jeten.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.