A e dini se: Leximi i Librave con ne Uljen e Denimit ne Burg?

Njihet boterisht mentaliteti i Vendeve Nordike ne lidhje me kriminalitetin. Ai pasqyrohet me se miri ne moton e tyre: “Kush hap nje shkolle, mbyll nje burg”. Zbatimi i kesaj motoje ne strategjite e tyre te arsimit dhe ne ndertimin e burgjeve, i ka dhene rezultatet e veta. Norvegjia eshte vendi me normen me te ulet te perseritjes se krimeve ne bote (rreth 20%). Gjithashtu, ajo eshte nje nder vendet me te sigurta ne bote (me vetem 3,933 te burgosur aktualisht).

Te frymezuar nga historia e suksesit te Vendeve Nordike, nje tjeter vend ne anen tjeter te botes, po perdor edukimin, si mjet per te ulur normen e perseritjes se krimeve nga te burgosurit. E kam fjalen per Brazilin, shteti amerikano-jugor me popullsi prej 209.3 million banore. Brazili eshte vend me ekonomi ne zhvillim, ku nje pjese e madhe e popullsise jeton ne varferi. Kjo ben qe niveli i kriminalitetit ne vend te jete i larte. Brazili ka 812,000 te burgosur (i treti ne bote, pas SHBA dhe Kines). Ky numer eshte sa dyfishi i kapaciteteve te burgjeve atje, prej rreth 418,000 shtreter. Sic mund ta imagjinoni, situata e burgjet braziliane eshte pertej asaj te nje katastrofe. Fatkeqesisht e ngjashme me burgjet e mbipopulluara shqiptare.

Programi i Faljes ne Sistemin e Burgjeve ne Brazil

Por, pervecse per krizen qe mbart ne vetvete, sistemi i burgjeve ne Brazil po merret si shembull nga vendet e tjera per nje program te vecante qe iu ofrohet te burgosurve per te ulur denimin e tyre. Programi fton te burgosurit qe te terheqin libra nga lista e miratuar dhe brenda 4 javeve t’a lexojne gjithe librin dhe te bejne nje recension me shkrim per te. Nje komision i posacem i vlereson recensionet per nga cilesia dhe jep viston ose jo per uljen e denimit te te burgosurit me 4 dite per cdo liber. Programi parashikon nje maksimum prej 48 ditesh/vit ulje denimi per cdo te burgosur te perfshire ne te.

Hapsire per Blerje

Shume produkte ne OFERTE (me Ulje Cmimi 40% – 75%) gjate muajit Qershor 2020 per Ju. Produktet Farmasi shume cilesore, ekologjike, pa kimikate, pa SLS, pa paraben, pa ngjyrues artificiale. Kush i ka provuar, i ka porositur perseri! Stafi yne kujdeset qe cdo porosi e bere nga ju te mberrije tek ju brenda 3 ditesh. Ketu poshte gjeni Super Ofertat e muajit Qershor; per pare gamen e plote te produkteve Farmasi vizitoni FAMILY+ Shop.

Produktet e Set-eve mund te blihen edhe vec e vec. Porosia vjen shpejt me poste drejt e ne shtepine tuaj. Pagesa behet ne momentin qe produktet mberrijne tek ju. Per Porosi apo cdo Pyetje qe keni na shkruani ne: familyplusyou@gmail.com, Inbox ne Facebook, ne Whatsapp 0683060427.

Perfitimet e Programit

Nje ide shume interesante! Duke iu referuar nje analize te bere nga ekspertet amerikane te burgjeve, programi sjell disa lloje perfitimesh:

  1. Nxit te burgosurit me nivel te ulet arsimimi te afrohen drejt librave dhe dijes.
  2. Ndikon ne uljen e normes se perseritjes se krimeve nga te burgosurit.
  3. Ul mbipopullimin ne burgje.
  4. Ul buxhetin per mbajtjen e te burgosurve ne burgje.

Nje zgjidhje me shume perfitime per te gjithe aktoret pjesemarres:

  • te burgosurit perfitojne uljen e denimit,
  • shoqeria perfiton uljen e krimeve dhe parave te taksave qe shkojne per sistemin e burgjeve,
  • shoqeria dhe ekonomia e vendit perfiton ne dispozicion krahe te rinj pune,
  • shteti perfiton uljen e buxhetit.

Programi ka vetem 6 vjet qe ka filluar te aplikohet, ndaj do duhet ende pak kohe per te matur rezultatet konkrete ne te 4 parametrat.

A nuk tingellon e jashtezakonshme te dashur miq: Ndersa e gjithe bota e lire po marroset pas internetit dhe rrjeteve sociale, duket se libri po gjen nje grup te ri lexuesish te interesuar per te-:)

Nese mendoni se ky artikull eshte interesant dhe i dobishem, lutemi Pelqejeni (LIKE) dhe Ndajeni (SHARE) me miqte dhe ndjekesit tuaj ne rrjetet sociale.

Na ndiqni ne Mediat Sociale: Instagram, You Tube, Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.